Ινοδενώματα
Είναι καλοήθεις συμπαγείς όγκοι του μαστού που εμφανίζονται κυριως σε νεαρές γυναίκες. Η γυναίκα μπορεί να ψηλαφίσει κατά τη διαρκεια της αυτοεξετασης κινητους όζους με σαφη ορια και σχημα συνηθως οβαλ. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί.
Ινοκυστικές αλλοιώσεις
Είναι καλοηθεις αλλοιωσεις των μαστών που ψηλαφώνται κατά την κλινική εξέταση και δεν συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού.Ειναι συχνοτερες οσο η ηλικια προχωρα και οσο μεγαλυτερος είναι το μεγεθος των μαστων. Αποτελούνται από μικροσκοπικές κύστες και αύξηση του στρώματος που καταληγει στο σχηματισμό μικρών οζιδίων.
Κύστες μαστού
Οι κύστες αποτελούν συχνό πρόβλημα και εμφανίζονται συχνότερα πριν την εμμηνόπαυση. Συνήθως οι γυναίκες ψηλαφούν μια κύστη κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης μαστού. Το υπερηχογράφημα θα δώσει απάντηση τόσο για την υφή της κύστης όσο και για την επικινδυνότητα να κρύβει μια κακοήθεια. Αν υπάρχουν εσωτερικά διαφραγμάτια ή άλλα ύποπτα χαρακτηριστικά τότε καλό είναι να γίνει παρακέντηση ή χειρουργική αφαίρεση ώστε να αποκλείσουμε την κακοήθεια.
Θηλώματα
Εμφανιζεται ως οζωδης αλλοιωση στους πορους του μαστου που μπορει να συνοδευεται και απο έκκριμα θηλής. Η αλλοιωση πρεπι να αφαιρεθει και να σταλει προς ιστιολογικη εξεταση για να αποκλείσουμε την πιθανοτητα καρκινου. Η γυναικα πρεπει να εχει στενή παρακολούθηση, καθώς η εμφάνιση καρκίνου μαστού είναι αυξημένη.
Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα οφειλεται συνήθως σε μικροβια που εισερχονται στο μαστο κυριως κατά την περιοδο που η γυναικα θηλαζει. Μπορει να καταληξει σε απόστημα. Ως αντιμετωπιση χορηγουμε αντιβίωση για τα μικροβια, ή γινεται διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός του αποστηματος.
Καρκινος μαστου
Είναι ο πιο συχνος γυναικολογικος καρκινος με χιλιαδες θυματα και θανατους κάθε χρονο σε Παγκοσμια κλιμακα. Υπολογίζεται ότι περιπου 1 στις 8 γυναικες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού στον προηγμενο κοσμο, κυριως κατά την εμμηνοπαυση.
Όσο αυξανεται η ηλικια τοσο αυξάνεται ο κινδυνος εμφανισης της νοσου.
Επισης, ο κινδυνος αυξανεται όταν
α) υπαρχει ατομικο ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού,
β) αν υπαρχουν οι γνωστες γονιδιακες μεταλλαξεις BRCA1 και BRCA2
γ) η «περιοδος ξεκινα σε μικρη ηλικια ή σταματα σε μεγαλη ηλικια,
δ) υπαρχει παχυσαρκια, καπνισμα, καθημερινη καταναλωση αλκοολ και άλλα.
Διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Για την πρόληψη και την εγκαιρη διαγνωση του καρκινου του μαστου εχουμε στη διαθεση μας εξετασεις όπως:
Η αυτοεξέταση, που πρεπει να γινεται κάθε μηνα, στις ημερες που τελειωνει η «περιοδος», από την ηλικια των 20 ετων και μεχρι το τελος της ζωης της γυναικας.
Η σύγχρονη μαστογραφία είναι μια βασικη μεθοδος για την εγκαιρη διαγνωση του καρκινου του μαστου και χρησιμοποιεί πολύ χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας Αποτελει το θεκελιο λιθο της προληψης για τη νοσο αυτή και πρεπι να γινεται στην ηλικια των 35 ετων για πρωτη φορα και μετα τα 40 πρπει να επαναλαμβσανεται κάθε 1-2 χρονια.
Το υπερηχογράφημα μας βοηθα να ξεχωρισουμε αν ένα μορφωμα στο μαστο είναι κυστικο ή συ,παγες και συμπληρωνει καποιες φορες τον ελεγχο. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιείται κυρίως τα τελευταια χρόνια όταν η γυναικα είναι υψηλου κινδυνου ή όταν η μαστογραφια είναι δυσκολο λογω της κατασκευης το υμαστου να διαγνωστει.