Η Καισαρική τομή γίνεται για να γεννηθεί ένα παιδί, όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που κάνουν αδύνατο ή επικίνδυνο να γεννηθεί από τον κόλπο, δηλαδή με φυσιολογικό τοκετό.  

Οι βασικότεροι λόγοι που μας αναγκάζουν να κάνουμε καισαρική τομή είναι όταν:
α) το έμβρυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον τοκετό,
β) η θέση που έχει πάρει το έμβρυο είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη γέννηση του με φυσιολογικό τρόπο,
γ) η αποκόλληση του πλακούντα, καθώς επιβάλει την επείγουσα γέννηση του παιδιού,
δ) ο προδρομικός πλακούντας που αποτελεί εμπόδιο μπροστά από την έξοδο του εμβρύου από τη μήτρα,
ε) η αδυναμία εξέλιξης του τοκετού, που προκαλείται συχνά από κάποια δυσλειτουργία της μήτρας,
στ) παλαιότερη καισαρική τομή ή άλλη επέμβαση στη μήτρα που έχει ένα μικρό κίνδυνο ρήξης της μήτρας και απώλειας του εμβρύου,
ζ) σοβαρά προβλήματα της μητέρας (καρδιακές, πνευμονικές και άλλες παθήσεις) που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή της.
η) παλαιά κατάγματα ή δυσμορφίες της πυέλου,
θ)παλαιότερο χειρουργείο στον κόλπο για αποκατάσταση προβλημάτων.

Ένας από τους συχνούς λόγους για να γίνει μια Καισαρική τομή είναι όταν η ίδια η έγκυος θέλει να γεννήσει με αυτόν τον τρόπο. Η θέση του μαιευτήρα είναι να εξηγεί πάντα τα υπέρ και τα κατά του φυσιολογικού τοκετού και της καισαρικής τομής στο ζευγάρι και κυρίως στην έγκυο. Έτσι, χωρίς να υπάρχει κάποιος φόβος η έγκυος θα είναι ελεύθερη να διαλέξει τον τρόπο τοκετού και η απόφαση της πρέπει να είναι σεβαστή. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα έχει το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης του σώματος της και ο τρόπος με τον οποίο θα γεννήσει είναι δική της απόφαση και επιλογή, όταν δεν ξεπερνάμε κάποια όρια ασφαλείας.

Όταν κάνουμε μια καισαρική τομή πρέπει να ακολουθούνται απαραίτητα «βήματα» με σκοπό την ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου. 
Οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες και πρέπει να είναι προσεκτικές και σταθερές:

Αρχικά, συνήθως γίνεται τοποθέτηση επισκληρίδιου καθετήρα από τον αναισθησιολόγο για αναισθησία, καθώς η γενική αναισθησία επιλέγεται μόνο όταν είναι εξαιρετικά επείγουσα η καισαρική τομή ή και σε κάποιους άλλους λόγους. Μετά γίνεται καθαρισμός της κοιλιάς με αντισηπτικά και βάζουμε ουροκαθετήρα στη γυναίκα για να συλλέγουμε τα ούρα και να αδειάζει η ουροδόχος κύστη που βρίσκεται μπροστά από τη μήτρα. Στη συνέχεια ετοιμάζεται το χειρουργικό πεδίο και ξεκινά η επέμβαση. Μέσα από μια μικρή τομή στο δέρμα μπορούμε να ανοίξουμε και το κοιλιακό τοίχωμα και να φτάσουμε μέχρι τη μήτρα την οποία επίσης ανοίγουμε ώστε να βγάλουμε το μωρό. Είναι η στιγμή που η επίτοκος θα αισθανθεί μεγάλη πίεση και «τράβηγμα». Μετά με γρήγορες κινήσεις ακολουθεί αφαίρεση του πλακούντα, καθαρισμός της μήτρας και η τοποθέτηση ραμμάτων για να «κλείσουμε» τη μήτρα. Τέλος ακολουθεί η αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος και η συρραφή του δέρματος. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια της γυναίκας με συνεχή έλεγχο της υγειάς μητέρας και παιδιού, κάνοντας προσεκτικές κινήσεις και ελέγχοντας την κατάστασης σε κάθε λεπτομέρεια.

Μετά το τέλος της επέμβασης η γυναίκα παραμένει περίπου 2 ώρες σε ειδικό το χώρο ανάνηψης, για να παρακολουθήσουμε ότι όλα εξελίσσονται ομαλά. Επιπρόσθετα, χορηγούνται για τα επόμενα 24ωρα: αντιβίωση, όροι για ενυδάτωση, φάρμακα για την σύσπαση της μήτρας και πιθανά προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή.   Επιπλοκές  Οι επιπλοκές της Καισαρικής τομής δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να συμβούν παρά την μεγάλη προσοχή κατά την εφαρμογή της τεχνικής.

Όπως και σε όλες τις κοιλιακές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:  
•    Αιμορραγία
•    Ρήξεις
•    Τραυματισμός του ουροποιητικού ή/και του γαστρεντερικού συστήματος
•    Αναισθησιολογικές επιπλοκές
•    Καισαρική υστερεκτομή
•    Λοιμώξεις
•    Ειλεός
•    Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
•    Συμφυτικός πλακούντας σε επόμενη καισαρική

Σε γενικές όμως γραμμές, η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές μαμάδων αλλά και μωρών, κατά τη διάρκεια τοκετών που υπήρχε πρόβλημα. Όταν ακολουθούνται τα σωστά βήματα, τότε οι πιθανότητες επιπλοκών είναι λίγες και για το λόγο αυτό θεωρείται μια ελεγχόμενη επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα. Καλό είναι όμως να μη γίνεται κατάχρηση της καισαρικής τομής για μη ιατρικούς λόγους και να είναι σωστά ενημερωμένοι οι γονείς για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα  της επέμβασης.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.