Τι είναι η κύστη ωοθήκης
Κύστη ωοθήκης είναι μια μάζα της ωοθήκης που περιέχει υγρό μέσα σε ένα λεπτό τοίχωμα. Το μέγεθος της κύστης μπορεί να είναι από 2 έως και πολλά εκατοστά σε διάμετρο. Οι ωοθηκικές κύστες εμφανίζονται σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Είναι πολύ συχνές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Συνήθως είναι αθώες και δεν κρύβουν κάποιο κίνδυνο για κακοήθεια. Πράγματι οι περισσότερες κύστες ανήκουν στην κατηγορία «λειτουργικές κύστες».
Συμπτώματα κύστης ωοθήκης
Η κύστη στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Τα συχνότερα από αυτά είναι:
o Διαταραχές στην περίοδο (αιμορραγία, αστάθεια ή απουσία περιόδου)
o Πόνος χαμηλά στην κοιλιά (κατά την περίοδο, την επαφή ή και σε άσχετο χρόνο)
o Ορμονικές διαταραχές
o Πρήξιμο, βάρος ή φούσκωμα στην κοιλιά
o Πόνος στο μαστό
o Αυξημένη τριχοφυΐα ή ακμή
Διάγνωση κύστης ωοθήκης
Η διάγνωση της κύστης στην ωοθήκη γίνεται κυρίως με το υπερηχογράφημα όταν η γυναίκα απευθύνεται στο γυναικολόγο για να διερευνήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμα και σε κάποιο τυχαίο έλεγχο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Τέλος, κάποιες εξετάσεις αίματος μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν μιλάμε για κάποια κακοήθεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας εξασφαλίζουν ώστε να είμαστε ήσυχοι.
Περίπου το 95% των κύστεων των ωοθηκών είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικές. Εκτός όμως από την κακοήθεια, μια κύστη στην ωοθήκη μπορεί να αιμορραγήσει, να σπάσει, να συστραφεί και να καταστρέψει την ωοθήκη , να προκαλέσει υπογονιμότητα ή να πιέζει τα γειτονικά όργανα όπως τον ουρητήρα ή το έντερο.
Θεραπεία κύστης ωοθήκης
Η θεραπεία για τις κύστεις εξαρτάται από το μέγεθος της και από το είδος αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων. Αν μια κύστη είναι μικρή και δεν έχει ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα, τότε μπορούμε να είμαστε πιο συντηρητικοί στην αντιμετώπιση της. Τα αντισυλληπτικά χάπια που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για λίγους μήνες ως αντιμετώπιση της κύστης έχουν αποδειχθεί από μεγάλες επιστημονικές μελέτες ότι η λήψη τους θεωρείται περιττή και άσκοπη για αυτό το σκοπό. Η χειρουργική αφαίρεση δεν είναι απαραίτητη. Πρέπει όμως να αξιολογήσουμε με προσοχή την κάθε κύστη και να μη βγάζουμε επιπόλαια συμπεράσματα. Η κύστη πρέπει να αφαιρείται όταν η εμφάνιση της στο υπερηχογράφημα είναι ύποπτη για κακοήθεια, όταν είναι μεγάλη σε μέγεθος ή όταν έχει έντονα συμπτώματα και ενοχλεί τη γυναίκα. Επίσης, αρκετά ύποπτες είναι οι κύστες που εμφανίζονται στην εμμηνόπαυση. Η καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης είναι η λαπαροσκόπηση όταν δεν υπάρχει υποψία κακοήθειας. Έτσι, μειώνεται κατά πολύ η ταλαιπωρία της γυναίκας και μπορεί άμεσα να επιστρέψει στην καθημερινότητα της χωρίς προβλήματα.
Με την κατάλληλη διερεύνηση, μπορούμε να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα ή όχι μιας κύστης και έτσι να αποφύγουμε όταν αυτό είναι δυνατό, άσκοπα χειρουργεία που επιβαρύνουν άδικα, οικονομικά, ψυχολογικά και σωματικά τη γυναίκα.