Στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν αρκετές έντονες και χαρακτηριστικές αλλαγές στα γεννητικά όργανα και τους μαστούς της γυναίκας, που μπορει να είναι ανατομικές, μορφολογικές ή και λειτουργικές.
Μήτρα
Η μήτρα βρίσκεται μέσα στην πύελο («λεκάνη») ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη (μπροστά) και το ορθό (πίσω). Έχει σχήμα «ανάποδου αχλαδιού» και αποτελείται από δύο μέρη:
- το «σώμα» της μήτρας που έχει τριγωνικό σχήμα
- τον τράχηλο που έχει κυλινδρικό σχήμα και βρίσκεται κάτω από το «σώμα» της μήτρας, λειτουργώντας σαν είσοδος της μήτρας από τη μεριά του κόλπου, μέσα στον οποίο προβάλει.
Η μήτρα αποτελείται ουσιαστικά από μυϊκές ίνες που δημιουργούν στο εσωτερικό μια κοιλότητα όπου θα αναπτυχθεί το έμβρυο, όταν η γυναίκα μείνει έγκυος. Η κοιλότητα αυτή επενδύεται με ένα στρώμα κυττάρων, αδένες και αγγεία, που ονομάζεται ενδομήτριο. Κάθε μήνα, με τις ορμόνες της γυναίκας, το ενδομήτριο προετοιμάζεται για να υποδεχτεί πιθανά κάποιο έμβρυο.
Στην εγκυμοσύνη, το μέγεθος της μήτρας αναπτύσσεται πάρα πολύ. Πριν την εγκυμοσύνη, το μέγεθος της μήτρας είναι 6-8 εκ., ενώ στο τέλος της κύησης φθάνει ή και ξεπερνάει τα 35 εκατοστά σε μήκος. Ο όγκος της αυξάνεται από 500 έως και 1000 φορές για να μπορέσει να χωρέσει το έμβρυο. Το βάρος της μήτρας από 60 γραμμάρια που είναι πριν την εγκυμοσύνη, φθάνει τα 1000 έως 1500 γραμμάρια στο τέλος της εγκυμοσύνης.
Επίσης, το σχήμα της μήτρας αλλάζει. Μέχρι τον τέταρτο μήνα της κύησης, η μήτρα έχει ένα σχεδόν σφαιρικό σχήμα, ενώ από τότε και μετά, όσο συνεχιζει να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, αρχίζει να γίνεται ωοειδές. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος της μήτρας μαλακώνει και έτσι μπορεί να «ανοίξει» για να γεννηθεί το παιδί.
Αιδοίο
Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το αιδοίο (έξω γεννητικά όργανα) παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη αιμάτωση, γίνεται οιδηματώδες («πρησμένο») ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανισθούν κιρσοί. Επίσης το δέρμα σε εκείνη την περιοχή μπορεί να γίνει πιο σκούρο και πιο ευαίσθητο.
Ομφαλός
Ο ομφαλός γίνεται επίπεδος ή μερικές φορές προεξέχει, λόγω της πίεσης που δέχεται από μέσα, από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας.
Τοιχώματα της κοιλιάς
Τα τοιχώματα της κοιλιάς τεντώνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να χωρέσει μέσα το έμβρυο και έτσι το δέρμα σε πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις (ραγάδες). Όταν οι ραβδώσεις είναι πρόσφατες, έχουν ένα χρώμα κίτρινο-ερυθρό, ενώ γίνονται πιο λευκές μετά τον τοκετό. Οι ραβδώσεις παρατηρούνται πολλές φορές και σε άλλα μέρη του σώματος που θα αυξηθεί το βάρος της γυναίκας, όπως στους μηρούς και στους μαστούς, και όχι μόνο στην κοιλιά. Επίσης χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης είναι και η μελάχρωση της μέσης γραμμής, ιδιαίτερα σε γυναίκες με σκούρο δέρμα. Η γραμμή αυτή μπορεί να παραμείνει και μετά την εγκυμοσύνη, όπως μπορεί να παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και μια χαλάρωση της κοιλιάς.
Οι σύνδεσμοι της πυέλου χαλαρώνουν. Μερικές φορές όταν η χαλάρωση είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στην ηβική σύμφυση, γίνεται φανερή με το χαρακτηριστικό περπάτημα της γυναίκας.
Μαστοί
Οι μαστοί μεγαλώνουν σημαντικά σε μέγεθος από την αρχή της εγκυμοσύνης και η γυναίκα παραπονείται για αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα των μαστών. Συνήθως η θηλή γίνεται πιο σκουρόχρωμη. Επίσης είναι πιθανό, όσο προχωρεί η εγκυμοσύνη να βγαίνουν λίγες σταγόνες υγρού, καθαρού ή κιτρινωπού που ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα.