Ένα από τα συχνά προβλήματα των γυναικών, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, είναι η ακράτεια ούρων. Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τις γυναίκες καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα τους και μειώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής τους. Σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες αυτές περιορίζονται μέσα στο σπίτι και αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές με αποτέλεσμα την ψυχολογική τους φόρτιση.
Η ακράτεια μπορεί να εμφανίζεται ως ξαφνική επιθυμία της γυναίκας να ούρηση και απώλεια ούρων πριν φτάσει στην τουαλέτα ή ως απώλεια ούρων όταν αυτή γελά δυνατά, βήχει ή σηκώνει κάποιο βάρος.
Αίτια ακράτειας ούρων
Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την ακράτεια όπως η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία αλλά και ο αριθμός των φυσιολογικών τοκετών ιδίως όταν τα μωρά είχαν μεγάλο βάρος γέννησης (μεγαλύτερο από 4kg).
Διάγνωση ακράτειας ούρων
Σημαντικό ρόλο για τη σωστή διάγνωση του προβλήματος παίζει το ιστορικό της γυναίκας από οπού θα πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για όλους τους παραπάνω προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση της ακράτειας. Η γυναικολογική εξέταση θα μας βοηθήσει να βρούμε αν υπάρχει χαλάρωση στον κόλπο ή κάποιο άλλο στοιχείο που να μας οδηγεί στην αιτία του προβλήματος. Η σημαντικότερη εργαστηριακή εξέταση είναι η ουροδυναμική μελέτη. Η γυναίκα τοποθετείται σε ένα μηχάνημα με το οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλές πληροφορίες για τη λειτουργικότητα της ουροδόχου κύστης, και να βάλουμε τη σωστή διάγνωση. Η εξέταση είναι τελείως ανώδυνη και δεν πρέπει να φοβίζει τη γυναίκα. Διαρκεί λίγα λεπτά και μας δίνει σημαντική βοήθεια στο να αποφασίσουμε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα της συγκεκριμένης γυναίκας.
Θεραπεία ακράτειας ούρων
Η θεραπεία της ακράτειας μπορεί να είναι συντηρητική και ξεκινά από αλλαγές σε κάποιες καθημερινές συνήθειες της γυναίκας αλλά και φυσιολογικούς καθημερινούς παράγοντες. Η φυσιοθεραπεία και κάποιες ασκήσεις της πυέλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν αρκετά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε σημαντική βελτίωση σε ήπιες μορφές ακράτειας και έτσι αποφεύγουμε άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και φάρμακα.
Σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική, κυρίως σε περιπτώσεις που έχουμε υπερδραστήρια κύστη ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Η βελτίωση είναι σημαντική αλλά κάποιες φορές οι ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων μπορεί να δυσκολέψουν τη θεραπεία.
Τέλος σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται επεμβατική θεραπεία. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν σαν στόχο να αποκαταστήσουμε τη χαλάρωση της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας και να αποκαταστήσουμε έτσι το πρόβλημα. Σήμερα μπορούμε με σύγχρονες τεχνικές να αποφύγουμε τα μεγάλα χειρουργεία και με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα. Η γυναίκα συνήθως δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο, παρά μόνο για θέμα ασφάλειας της, και επιστρέφει χωρίς πόνο και δυσκολία στις καθημερινές της συνήθειες σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Με τις νέες θεραπείες που έχουμε στη διάθεση μας η γυναίκα απαλλάσσεται από την ακράτεια ούρων και μπορεί και πάλι με αυτοπεποίθηση και άνεση να απολαύσει τη ζωή.