ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης;
Η αντισύλληψη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την κάθε γυναίκα που θέλει να προστατευθεί από μια ανεπιθύμητη κύηση. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης. Διακρίνονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
Α) φυσικές μεθόδους (διακεκομμένη συνουσία, υπολογισμός γόνιμων ημερών, μέτρηση θερμοκρασίας κλπ),
Β) μεθόδους φραγμού (προφυλακτικό, σπιράλ, διάφραγμα, κλπ) και
Γ) ορμονικές μεθόδους (αντισυλληπτικό χάπι, χάπι επόμενης ημέρας, κολπικός δακτύλιος κλπ).
Η κάθε κατηγορία έχει πολλές διαφορετικές αντισυλληπτικές μεθόδους, που η κάθε μια από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Καλό είναι κάθε γυναίκα να συζητήσει με το γυναικολόγο, που θα της αναπτύξει με λεπτομέρεια όλες τις μεθόδους ώστε να μπορεί να πάρει μια πιο εμπεριστατωμένη απόφαση. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναικάς μπορούμε να βρούμε την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει καλύτερα. Έτσι η γυναίκα δεν θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την αντισύλληψη της και θα έχουμε μεγαλύτερη προστασίας.
Έχω άστατο κύκλο. Πώς θα τον φτιάξω;
Οι διαταραχές του κύκλου και της περιόδου είναι πολύ συχνές. Μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στη διάρκεια του κύκλου, όπως για παράδειγμα η περίοδος να εμφανίζεται σε πολύ άστατα και αραιά (ή συχνά) διαστήματα, μπορεί να σταματήσει για μήνες και άλλα. Επίσης μπορεί να υπάρχει αστάθεια στην διάρκεια της περιόδου και να διαρκεί πολλές ημέρες ή να υπάρχει μεγάλη (ή μικρή) ποσότητα αίματος στην περίοδο.
Οι αιτίες είναι συνήθως ορμονικές ή ανατομικές. Ορμονικές αιτίες μπορεί να είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, η αύξηση του στρες, κλπ. Ανατομικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την περίοδο μπορεί να είναι η κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας στη μήτρα, αδένωμα στον εγκέφαλο κλπ.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να βρούμε ποια είναι η αιτία της διαταραχής και έτσι να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά. Η θεραπεία πρέπει να είναι στοχευμένη και έτσι να αποκαταστήσουμε την περίοδο στη γυναίκα και να την ξανακάνουμε φυσιολογική.
Είμαι έγκυος και δεν θέλω να το κρατήσω. Είναι επικίνδυνη μια έκτρωση;
Η διακοπή της εγκυμοσύνης (γνωστή και ως έκτρωση) είναι μια διαδικασία που γίνεται όταν η γυναίκα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν γίνεται σωστά, τότε δεν υπάρχει κανένας σημαντικός κίνδυνος. Η γυναίκα πρέπει να είναι προστατευμένη από λοιμώξεις. Είναι σημαντικό να γίνονται προσεκτικές κινήσεις και βήματα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της. Με την κατάλληλη εμπειρία και τις προφυλάξεις, η έκτρωση θεωρείται σήμερα μια ασφαλής διαδικασία. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να αμελούμε την αντισυλληπτική προστασία των γυναικών και ούτε ότι η έκτρωση μπορεί να θεωρείται ως εύκολος τρόπος αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η έκτρωση είναι το τελευταίο βήμα για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όταν οι κανονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι αποτύχουν.
Έχω κονδυλώματα. Τι μπορώ να κάνω;
Τα οξυτενή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα προκαλούνται από κάποιους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων HPV. Είναι ίσως το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Για τη θεραπεία τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορους τρόπους. Οι πιο συχνοί είναι η ηλεκτροκαυτηρίαση, ο καυτηριασμός με LASER, ειδικές καυστικές αλοιφές.
Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Φαίνεται ότι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μπορούμε να το πετύχουμε με τη χρήση των LASER, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε με απόλυτη ακρίβεια το βάθος και την έκσταση της θεραπείας της βλάβης, αλλά και να απαλλάξουμε τη γυναίκα από το πρόβλημα με μια και μόνο επίσκεψη για θεραπεία.
Έχω κύστη στην ωοθήκη. Πρέπει να χειρουργηθώ;
Η κύστη στην ωοθήκη είναι ένα συχνό πρόβλημα των γυναικών, που δεν χρειάζεται όμως πάντα να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.
Η ανάγκη για να αφαιρεθεί μια κύστη εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας. Άλλη παράμετρος που παίζει ρόλο στην απόφαση μας για να αφαιρέσουμε ή όχι μια κύστη είναι η εικόνα της στο υπερηχογράφημα. Ανάλογα με την εμφάνιση της κύστης μπορούμε να καταλάβουμε κατά πόσο είναι ύποπτη για κακοήθεια. Σημαντική παράμετρος στην απόφαση μας έχει και το μέγεθος της κύστης, καθώς και αν προκαλεί συμπτώματα που ενοχλούν τη γυναίκα. Τέλος, οι καρκινικοί δείκτες δεν είναι πάντα αξιόπιστοι.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αξιολογούμε μια κύστη ωοθήκης. Η προσπάθεια μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο «αμυντικοί» στην απόφαση μας, με σκοπό να γλυτώσουμε όσο το δυνατόν ένα χειρουργείο στη γυναίκα.
Έχω μετανιώσει που ξεκίνησα σεξουαλικές επαφές και θέλω να κάνω παρθενορραφή. Είναι δύσκολο;
Η παρθενορραφή είναι μια απλή επέμβαση κατά την οποία μπορούμε να ξαναενώσουμε μεταξύ τους, με πολύ λεπτά ράμματα, τα κομμάτια του παρθενικού υμένα στα σημεία που έχει σκιστεί ο υμένας. Έτσι, ο υμένας φαίνεται και πάλι άθικτος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία, αποφεύγοντας έτσι η γυναίκα να πάρει γενική αναισθησία ή να κάνει επισκληρίδιο, εκτός αν η ίδια το επιθυμεί. Είναι μια επέμβαση που δεν έχει κανένα κίνδυνο και προσφέρει πολύ καλό αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται αν έχει γίνει παρθενορραφή.
Τα χείλη στα γεννητικά όργανα είναι πολύ μεγάλα. Τι μπορώ να κάνω;
Ένα πολύ συχνό αισθητικό πρόβλημα είναι το μεγάλο μέγεθος στα μικρά χείλη του αιδοίου. Πολλές γυναίκες αισθάνονται άβολα μπροστά στο σύντροφο τους για την εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων και μπορεί ακόμα να αποφεύγουν και τη σεξουαλική επαφή ή να φορέσουν μαγιό στην παραλία. Επίσης, μπορεί να προκαλεί πόνο όταν φορούν στενά ρούχα ή να δυσκολεύει την καθημερινή υγιεινή της περιοχής.
Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα με διάφορες τεχνικές να διορθώσουμε το πρόβλημα. Με την πλαστική μικρών χειλέων του αιδοίου η γυναίκα αποκτά την όψη των γεννητικών οργάνων της, όπως την ονειρεύεται. Η επέμβαση κρατά λίγη ώρα, είναι ασφαλής και αποκαθιστά το πρόβλημα με πολύ καλά αποτελέσματα. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα η γυναίκα μπορεί να ξαναγυρίσει στις καθημερινές δραστηριότητες της. Έτσι, η γυναίκα αποκτά την αυτοπεποίθηση που της λείπει και νοιώθει ανακούφιση αφού απαλλαχθεί από το πρόβλημα που τη βασανίζει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσω ένα πολύποδα;
Όταν διαπιστώσουμε με το υπερηχογράφημα ότι υπάρχει κάποιος πολύποδας, συνήθως επιλέγουμε να τον αφαιρέσουμε. Ουσιαστικά έχουμε δυο τρόπους: ο πρώτος τρόπος είναι η παλαιά μέθοδος με απόξεση και ο δεύτερος είναι η σύγχρονη ιστεροσκόπηση.
Όταν μιλάμε για απόξεση, ουσιαστικά πρόκειται για μια τυφλή μέθοδο, καθώς τοποθετούμε εργαλεία μέσα στη μήτρα και προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τον πολύποδα με τυχαίες κινήσεις χωρίς να τον βλέπουμε. Ακόμα και αν καταφέρουμε να βρούμε τον πολύποδα, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πράγματι είναι μόνο ένας και φυσικά αν τον αφαιρέσαμε ολόκληρο από τη βάση του.
Με την υστεροσκόπηση βάζουμε μια κάμερα μέσα στη μήτρα και έτσι βλέπουμε μέσα από την οθόνη τον πολύποδα. Έτσι, μπορούμε να βάλουμε εργαλεία μέσα στη μήτρα και βλέποντας από την κάμερα τον πολύποδα τον αφαιρούμε ολόκληρο και μάλιστα από τη βάση του. Η σύγχρονη ιατρική επιβάλλει τη χρήση της υστεροσκόπησης για να αφαιρέσουμε ένα πολύποδα, καθώς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πολύποδας έχει αφαιρεθεί σωστά και αποτελεσματικά.
Πονάω όταν έχω περίοδο. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Ο πόνος στην περίοδο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Κάποιες από αυτές είναι οργανικές, όπως για παράδειγμα η κύστη στην ωοθήκη, ινομύωμα, πολύποδες κλπ . Άλλες αιτίες είναι οι λειτουργικές, όπως για παράδειγμα μια ανισορροπία κάποιων ουσιών που παράγονται και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστείτε ώστε να δούμε ποια είναι η αιτία του πόνου. Οι λύσεις είναι αρκετές και μπορούμε να βρούμε ποια είναι η καταλληλότερη, ανάλογα με την αιτία. Έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.
Έχω πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Τι φταίει;
Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια) είναι αρκετά συχνό πρόβλημα. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: α) κάποια κολπίτιδα που μπορεί να προκαλεσει πόνο, λόγω του ερεθισμού του κόλπου από τα μικρόβια,
β) η ενδομητρίωση που συνδέεται με πόνο που εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της κοιλιάς και σε συγκεκριμένες στάσεις κατά την επαφή,
γ) κάποια κύστη στην ωοθήκη ή πολύποδα ή άλλο πρόβλημα των γεννητικών οργάνων της.
Με μια προσεκτική εξέταση μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Μεγάλη βοήθεια μας δίνει το υπερηχογράφημα αλλά και άλλες εξετάσεις. Με την κατάλληλη εμπειρία αλλά και σύγχρονες γνώσεις μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα και να μπορεί έτσι η γυναίκα να απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή.
Έχω ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές. Πρέπει να κάνω τεστ παπ;
Κάθε γυναίκα που αρχίζει τη σεξουαλική ζωή της πρέπει να ελέγχεται με τεστ Παπανικολάου (test Pap). Η εξέταση κατά Παπανικολάου είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος αυτός οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιο των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 55% των γυναικών, που θα προσβληθούν από κάποιο τύπο του ιου, θα μολυνθεί μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της.
Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές πρέπει να ξεκινούν την τακτική εξέταση Παπανικολάου μέσα στα 3 πρώτα χρόνια. Μάλιστα, η Αμερικανική εταιρία μαιευτήρων γυναικολόγων συστήνει η εξέταση να γίνεται το αργότερα μέχρι την ηλικία των 21 ετών ή μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας.
Πόσες φορές μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας;
Το χάπι της επόμενης μέρας είναι μια μέθοδος αντισύλληψης. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σαν τακτική μέθοδος αντισυλλήψης, αλλά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Είναι γνωστή και ως επείγουσα αντισύλληψη. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται όταν η κανονική, τακτική μέθοδος αντισύλληψης αποτύχει, όπως όταν σπάσει το προφυλακτικό, ή ξεχάσει το αντισυλληπτικό χάπι. Όταν η γυναίκα πάρει το χάπι μέσα σε λίγη ώρα από την ύποπτη επαφή, τότε η αποτελεσματικότητα του χαπιού είναι πολύ μεγάλη.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι το χάπι μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα της περιόδου για τους επομένους μήνες. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση του χαπιού. Η γυναίκα πρέπει να βρει κάποια άλλη μέθοδο, μετά από συζήτηση με το γυναικολόγο, όταν οι αποτυχίες στην κανονική αντισυλληπτική μέθοδο είναι συχνές.
ΚΥΗΣΗ
Έκανα μια ακτινογραφία χωρίς να ξέρω ότι είμαι έγκυος. Τι πρέπει να κάνω;
Η έκθεση μια εγκύου σε ακτινοβολία έχει κάποιο κίνδυνο. Παλαιότερα, οι γυναίκες αυτές οδηγούνταν σε διακοπή κύησης για το φόβο της τερατογένεσης. Νεότερες μελέτες έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς φαίνεται ότι πολλά εξαρτώνται από τη δόση της ακτινοβολίας αλλά και την εβδομάδα κύησης που έγινε η ακτινογραφία. Γενικά πάντως, καλό είναι η έγκυος να αποφεύγει τις ακτινογραφίες, όταν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης και να αναζητά ασφαλέστερους τρόπους εξέτασης, όπως πχ το υπερηχογράφημα.
Μπορεί η έγκυος να πίνει αλκοόλ;
Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη. Όταν πίνετε αλκοόλ (ιδίως σε μεγάλες ποσότητες), τότε μπορεί να προκαλέσετε αυτόματη αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως νοητική καθυστέρηση, μικροκεφαλία, υποπλασία του προσώπου, αλλά και προβλήματα από την καρδιά και τους νεφρούς. Αντικαταστήστε το αλκοόλ με κάποιο άλλο ποτό (μπύρα χωρίς αλκοόλ, χυμό, κλπ)
Αν χρειαστεί, μπορώ να πάρω αντιβίωση;
Καλό είναι να αποφεύγουμε να χορηγούμε αντιβιοτικά κατά την εγκυμοσύνη. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κάποια αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο γυναικολόγος πρέπει να προσπαθεί να βρει λύσεις αποφεύγοντας τα φάρμακα. Όταν είναι αναγκαία η λήψη αντιβίωσης, τότε προτιμούμε φάρμακα που είναι δοκιμασμένα και εγκεκριμένα για εγκύους.
Επιτρέπεται η γυμναστική στην εγκυμοσύνη; Μπορεί να πάθω κάτι κακό;
Κάθε έγκυος μπορεί και πρέπει να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και να το συζητήσει με το γυναικολόγο της, που έχει και την ευθύνη της εγκυμοσύνης και γνωρίζει καλά την κατάσταση. Αν η κύηση είναι υψηλού κινδύνου, τότε η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται.
Η γυμναστική θα βοηθήσει τη γυναίκα να εκτονωθεί και να χαλαρώσει, καθώς μειώνει το άγχος και δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Επίσης, θα βοηθήσει να μην πάρει πολύ βάρος αλλά και να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση και αντοχή για τον τοκετό. Θα την προστατέψει από πόνους στη μέση αλλά και από κράμπες στα πόδια.
Συζητώντας με τον μαιευτήρα, μπορεί να βρει ποια άσκηση της ταιριάζει καλύτερα και είναι ασφαλής. Επίσης, πρέπει να πάρει οδηγίες για την ένταση με την οποία πρέπει να ασκείται. Η ένταση της άσκησης δεν πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια και να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς μειώνει τη παροχή αίματος προς τη μήτρα και τη μεταφορά οξυγόνου προς το έμβρυο.
Τώρα που είμαι έγκυος μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω;
Αν η εργασία της εγκύου δεν έχει πολλές απαιτήσεις τότε μπορεί να συνεχιστεί. Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βάρη, να εισπνέει τοξικά αέρια ή χημικά, να στέκεται όρθια για πολύ ώρα και γενικά να κουράζεται πολύ. Αν υπάρχουν αντίξοες συνθήκες, τότε πρέπει να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, όπως μετακίνηση της εγκύου σε άλλη θέση με ηπιότερες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να είναι σε καθιστική εργασία, με καθαρή ατμόσφαιρα και άνετες συνθήκες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να συζητηθεί η περίπτωση να βρεθεί κάποια άλλη λύση.
Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη και να επιδεινωθεί το πρόβλημα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα της εγκύου. Οφείλεται κυρίως στις ορμόνες που παράγονται στην εγκυμοσύνη. Επίσης, ο σίδηρος επιβαρύνει την κατάσταση.
Για να βοηθήσετε το σώμα σας, μπορείτε να αποφύγετε τη λήψη σιδήρου, με την προϋπόθεση ότι θα αυξήσετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο. Αυτό πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας και να έχετε σωστή παρακολούθηση. Επίσης, βάλτε στη διατροφή σας πολλά λαχανικά και άφθονο νερό. Αν παίρνετε ήδη σίδηρο, τότε δοκιμάστε να αλλάξετε σκεύασμα. Ίσως αυτό να βοηθήσει. Να θυμάστε ότι η ακινησία επιβαρύνει την κατάσταση και για αυτό πρέπει να ασκείστε. Τέλος, αν τίποτα από αυτά δεν σας βοηθήσει, ο γιατρός σας πρέπει να σας συστήσει κάποια παραφαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
Κάνω πολλούς εμετούς κάθε μέρα. Μπορεί να πάθει κάτι το παιδί; Τι μπορώ να κάνω;
Οι εμετοί προκαλούνται από την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης στο γαστρεντερικό σύστημα. Αποφύγετε τις οσμές και τις τροφές που σας ενοχλούν και πίνετε υγρά για να μην αφυδατωθείτε. Σε περιπτώσεις που έχουμε πολλούς εμετούς κάθε ημέρα (υπερέμεση της κυήσεως) μιλήστε με το γιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Έτσι, θα αποφύγετε τον κίνδυνο να πάθετε αφυδάτωση και ασιτία.
Είμαι έγκυος και έχω πολλές καούρες και δυσπεψία. Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστώ;
Η χορειακή γοναδοτροπίνη, που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και είναι η χαρακτηριστική ορμόνη της, χαλαρώνει το σφικτήρα του στομάχου. Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν με ευκολία τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο (γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση). Αντίστοιχα, περισσότερες καούρες έχουμε προς το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς η μήτρα πιέζει προς τα πάνω το στομάχι, μειώνοντας έτσι τη χωρητικότητα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τροφές προς τα πάνω, με αποτέλεσμα και πάλι καούρες.
Για να μειώσετε τις καούρες μπορείτε να αποφεύγετε να τρώτε λίγη ώρα πριν ξαπλώσετε και να χρησιμοποιείται πολλά μαξιλάρια, για να είστε πιο καθιστή. Επίσης, μπορείτε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μη γεμίζει πολύ το στομάχι σας. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά και πιείτε λίγο γάλα όταν έχετε καούρες. Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές για κάποια φάρμακα που είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη και αρκετά αποτελεσματικά.
Πως μπορώ να αποφύγω να κάνω κιρσούς στα πόδια;
Οι Κιρσοί δημιουργούνται όταν οι φλέβες στα πόδια παθαίνουν μια βλάβη και έτσι διογκώνονται και το αίμα λιμνάζει μέσα τους, και δεν επιστρέφει στην καρδιά. Οι αιτίες που προκαλούν κιρσούς είναι η κακή κατασκευή τους από τη γέννηση μας, που επιβαρύνεται όμως από ορθοστασία και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης το κάπνισμα και τα ψηλά τακούνια μπορεί να παίζουν κάποιο επιβαρυντικό ρόλο. Για να προστατευτείτε από τους κιρσούς, προσέξτε το βάρος σας, αποφύγετε την ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια. Επίσης, φορέστε ελαστικές κάλτσες που θα σας υποδείξει ο γιατρός.
Νοιώθω κούραση και κοιμάμαι συνέχεια. Υπάρχει πρόβλημα; Τι συμβαίνει;
Η κόπωση και η υπνηλία που γενικότερα νοιώθει η έγκυος, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, είναι ένα από τα φυσιολογικά συμπτώματα της κύησης. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι κάποιες εξετάσεις για να δούμε με βεβαιότητα ότι η κόπωση δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα αναιμίας, θυρεοειδή ή κάτι άλλο. Επίσης, πρέπει να προσέξετε και τη διατροφή σας αλλά και να εκλέξουμε και την αρτηριακή σας πίεση, που φυσιολογικά πέφτει στην εγκυμοσύνη.
Με πιάνουν συχνά κράμπες στα πόδια. Πως θα τις αποφύγω;
Οι κράμπες είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κακή κυκλοφορία του αίματος . Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γυμνάζεστε κάνοντας λίγο περπάτημα καθημερινά, να ενυδατώνεστε καλά και να πάρετε κάποια συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν αρκετά.
Είμαι στην αρχή της εγκυμοσύνης και έχω ναυτία. Όταν τρώω κάτι νομίζω ότι θα κάνω εμετό. Τι μπορώ να κάνω;
Η αύξηση της χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα της μητέρας, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, επηρεάζει και το γαστρεντερικό σύστημα. Ο σφικτήρας του στομάχου χαλαρώνει και έτσι ο εμετός είναι πιο συχνός. Όταν η ηλικία της κύησης προχωρήσει, και μπούμε στο δεύτερο τρίμηνο, τα συμπτώματα υποχωρούν. Μέχρι να γίνει αυτό, μπορείτε να τρώτε μικρά και στεγνά γεύματα, να αποφεύγετε τον καφέ και τα καρυκεύματα και να πίνετε συχνότερες αλλά μικρότερες ποσότητες υγρών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μιλήστε με το γιατρό και θα σας δώσει λύση.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τις ραγάδες στο δέρμα;
Δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες ραγάδες. Σε αρκετές έγκυες, η ποιότητα του δέρματος τους είναι τέτοια που επιτρέπει να εμφανιστούν ραγάδες στα σημεία του σώματος που υπάρχει μεγαλύτερη τάση και αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, πιο εύκολο είναι να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά, στους μαστούς και στους γλουτούς. Κάποιες κρέμες και αλοιφές που θα βρείτε στα φαρμακεία, βοηθούν να αυξηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και έτσι να σας προστατέψουν από την εμφάνιση των ραγάδων ή έστω να μειώσουν την έκταση τους.
Είμαι έγκυος και θελω να κάνω σεξ με τον άντρα μου. Μπορώ;
Οι ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη (αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως πχ η χαρά για το παιδί που έρχεται, η ολοκλήρωση της οικογένειας κλπ) μπορεί να αυξήσουν τη διάθεση της εγκύου για σεξουαλική επαφή. Επίσης και ο σύντροφος της μπορεί να έχει αυξημένη ερωτική διάθεση, λόγω της νέας κατάστασης και των αλλαγών που βλέπει στο σώμα της γυναίκας του, όπως πχ η αύξηση των μαστών κλπ.
Αν ο γυναικολόγος πιστεύει ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει κανένα πρόβλημα, τότε το ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές με ήπιο τρόπο και χωρίς φυσικά ακρότητες και μεγάλη ένταση. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, τότε αποφύγετε τις επαφές, καθώς μπορεί να υπάρξει πρόωρος τοκετός , πρόωρη ρήξη υμένων, αιμορραγία από τον κόλπο και άλλα.
Τέλος να θυμάστε ότι πολλοί άντρες φοβούνται με τη σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, συζητήστε με το σύντροφο σας, και μαζί με το γυναικολόγο, αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι και βοηθήστε τον να ξεπεράσει το φόβο του.
Έχω συχνουρία. Έχω ουρολοίμωξη;Τι πρέπει να κάνω;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ουροδόχος κύστη πιέζεται από τη μήτρα με την οποία γειτονεύει και που αρχίζει να μεγαλώνει και έτσι αισθάνεστε ότι θέλετε να ουρείτε συχνά. Κατά το δεύτερο τρίμηνο το πρόβλημα βελτιώνεται γιατί η μήτρα συνεχίζει να μεγαλώνει προς τα πάνω και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Όμως στο τρίτο τρίμηνο το πρόβλημα της συχνουρίας εμφανίζεται και πάλι γιατί η κύστη πιέζεται από το κεφάλι του παιδιού όταν αυτό πάρει θέση.
Τα σημεία της ουρολοίμωξης, που και αυτή χαρακτηρίζεται από συχνουρία, πόνο στην ούρηση, πυρετός ή αίμα στα ούρα. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει χρήσιμες οδηγίες για εξετάσεις και θεραπεία.
Μπορώ να ταξιδέψω; Τι πρέπει να προσέξω;
Οι μετακινήσεις της εγκύου επιτρέπονται χωρίς κάποιο περιορισμό, όσο η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Καλό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να προσέχετε και πώς να είστε πιο προστατευμένη.
Τα ταξίδια με το αεροπλάνο χρειάζεται προετοιμασία και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες από τις αεροπορικές εταιρείες. Αν υποφέρετε από ναυτία τότε αποφύγετε το ταξίδι με πλοίο. Τα μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο πρέπει να είναι άνετα και να μπορείτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας και να μη σταματά η κυκλοφορία του αίματος.
Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι στο μέρος που θα ταξιδέψετε υπάρχει τρόπος άμεσης πρόσβασης σε μαιευτήριο, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, χωρίς να αποκλείεστε σε απομονωμένα μέρη.