Τι είναι η δυσμηνόρροια
Ο πόνος κάθε μήνα στις ημέρες τις περιόδου είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές γυναίκες. Η κατάσταση αυτή που ονομάζεται «δυσμηνόρροια», είναι τόσο συχνή που αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στην Εφηβεία. Μάλιστα θεωρείται ότι είναι η συχνότερη γυναικολογική αιτία απώλειας ωρών εργασίας ή απουσίας από το σχολείο.
Ο χαρακτηριστικός πόνος της δυσμηνόρροιας περιγράφεται συνήθως από τις γυναίκες σαν “κράμπα” χαμηλά στην κοιλία, που ξεκινά λίγες ώρες πριν ή μετά την εμφάνιση της περιόδου και συνήθως διαρκεί 1-2 ημέρες. Πολύ συχνά, ο πόνος αντανακλά στη μέση και μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, τάση για εμετό, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία, εκνευρισμός, κατάθλιψη και άλλα.
Ο πόνος μπορεί οφείλεται σε κακή ισορροπία κάποιων ουσιών που κυκλοφορούν στο αίμα, ή να είναι οργανικά, δηλαδή να υπάρχει κάποιο ινομύωμα, κύστη, πολύποδας, ενδομητρίωση κλπ.
Διάγνωση δυσμηνόρροιας
Για τη σωστή διάγνωση του προβλήματος πολύ σημαντικό είναι το ατομικό ιστορικό της γυναίκας σχετικά με την περίοδο, το είδος και την ένταση του πόνου, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες της (διατροφή, άσκηση κλπ). Μετά από την λήψη του ιστορικού, ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση (για τις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες). Το υπερηχογράφημα, και αν χρειαστεί σπάνια η μαγνητική τομογραφία, θα αποκαλύψουν πιθανές παθολογικές καταστάσεις (ινομύωμα, πολύποδες, κύστεις, ανατομικές ανωμαλίες, διαφράγματα μήτρας ή κόλπου και πολλά άλλα) που μπορεί να προκαλούν τον πόνο. Σε περιπτώσεις που η δυσμηνόρροια δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα και υπάρχει υποψία ενδομητρίωσης, μπορεί να χρειαστεί εξέταση ακόμα και με λαπαροσκόπηση.
Καταπολέμηση δυσμηνόρροιας
Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον πόνο κατά την περίοδο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Οι δυο κυριότεροι τρόποι είναι: τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ενώ παράλληλα προσφέρουν και αντισυλληπτική προστασία για όσες έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Πολλές γυναίκες όμως που έχουν κάποιο φόβο για τις ορμόνες που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια, προτιμούν να χρησιμοποιούν περισσότερο τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα φάρμακα, παρά τις πιθανές παρενέργειες τους στο στομάχι και το έντερο. Η θεραπεία της δυσμηνόρροιας που οφείλεται σε οργανικές- ανατομικές παθήσεις θεραπεύεται με την αντιμετώπιση του αιτίου που προκαλεί τον πόνο, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου είναι η σωστή διάγνωση της αιτίας του προβλήματος σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά.