O Φυσιολογικός τοκετός είναι ο τρόπος που η φύση έχει επιλέξει για να γεννά η γυναίκα τα παιδιά της. Ονομάζεται και κολπικός τοκετός και απαιτεί να είναι κατασκευασμένο και να λειτουργεί σωστά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.
Κατά τον φυσιολογικό τοκετό, η μήτρα για κάποιον άγνωστο λόγο, ξεκινά να κάνει τακτικές, συντονισμένες και επαναλαμβανόμενες, επώδυνες συσπάσεις, που ονομάζονται ωδίνες. Το αποτέλεσμα είναι ο τράχηλος της μήτρας να ανοίγει προοδευτικά ώστε να μπορέσει να βγει από τη μήτρα το παιδί και να περάσει μέσα από τον κόλπο, ώστε τελικά να γεννηθεί. Οι ωδίνες συνήθως καταγράφονται ηλεκτρονικά, για όλη την χρονική περίοδο που η γυναίκα βρίσκεται μέσα στην αίθουσα τοκετών του μαιευτηρίου.
Εκτός από τη διαστολή του τραχήλου, οι ωδίνες σπρώχνουν όλο και περισσότερο το παιδί να προχωρήσει από τη μήτρα προς τον κόλπο. Το έμβρυο για να γεννηθεί, πρέπει να περάσει μέσα από ένα άνοιγμα περίπου 10-13 εκατοστά ανάμεσα από τα οστά της «λεκάνης». Καθώς το άνοιγμα είναι μικρό, η θέση που θα πάρει το κεφάλι του εμβρύου είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει να περάσει από τα οστά και να γεννηθεί. Περίπου το 95% των εμβρύων έχουν το κεφάλι προς τα κάτω, ενώ η ισχιακή προβολή (να προβάλλει με τα πόδια προς τα κάτω) εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 5%.
Η πορεία του τοκετού μετά την έναρξη των ωδίνων χωρίζεται σε τρεις φάσεις: της διαστολής, της εξώθησης και της υστεροτοκίας.