Τι είναι η ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μία καλοήθης πάθηση που δημιουργείται όταν κύτταρα του ενδομητρίου (κύτταρα που δημιουργούν μια εσωτερική επένδυση της μητρικής κοιλότητας) βρίσκονται έξω από τη μήτρα, σε διάφορα σημεία μέσα στην κοιλιά (στις ωοθήκες, στο έντερο και αλλού). Εμφανίζεται περίπου στο 3% των γυναικών, μετά την έναρξη της περιόδου. Σπάνια εμφανίζεται σε παιδιά, ενώ πιο συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν ακόμα γεννήσει.
Αίτια ενδομητρίωσης
Η αιτία ακόμη και σήμερα είναι άγνωστη. Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες χωρίς όμως σαφή εξήγηση.
Συμπτώματα Ενδομητρίωσης
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι συνήθως πόνος στην περίοδο ή και κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ανωμαλία της περιόδου. Σε ποσοστό 20-40% προκαλεί υπογονιμότητα με διάφορους τρόπους, όπως απόφραξη των σαλπίγγων ή την δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος, ακαταλλήλου για την αναπαραγωγή.
Διάγνωση Ενδομητρίωσης
Η διάγνωση ξεκινάει με το ιστορικό όπου χαρακτηριστικά υπάρχει πόνος κατά την περίοδο ή / και την σεξουαλική επαφή, με αντανακλάσεις στη μέση ή το έντερο. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών χωρίς κανένα σύμπτωμα. Συχνά, ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να υπάρχει μόνο μια μικρή ενόχληση. Η ένταση του πόνου εξαρτάται άμεσα από την θέση της βλάβης και την έκταση της.
Σημαντική είναι η γυναικολογική εξέταση καθώς μπορεί να αποκαλύψει χαρακτηριστικά ευρήματα, αλλά ακόμα πιο σημαντικές είναι κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως:
- υπερηχογράφημα, κυρίως για τις ενδομητριωσικες κύστεις των ωοθηκών (σοκολατοειδείς)
- μαγνητική τομογραφία (M.R.I.) για κύστες αλλά και τις μικρές εστίες
- εξετάσεις αίματος, προσφέρουν μικρή βοήθεια στον έλεγχο της θεραπείας
- λαπαροσκόπηση είναι η εξέταση που βάζει οριστικά την διάγνωση, καθώς μπορούμε να δούμε με κάμερα μέσα στην κοιλιά και να πάρουμε βιοψίες για να επιβεβαιώσουμε τη νόσο.
Θεραπεία Ενδομητρίωσης
Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή συνδυασμός και των δυο. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της ασθενούς, αν η γυναίκα επιθυμεί σύντομα εγκυμοσύνη, η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων, κλπ.
Η φαρμακευτική αγωγή αποσκοπεί στη μείωση των βλαβών και εφαρμόζεται σε ασθενείς με μικρής έκτασης πρόβλημα και χωρίς πρόβλημα γονιμότητας.
Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με την λαπαροσκόπηση με την οποία, εκτός από διάγνωση, μπορούμε να παρέμβουμε και θεραπευτικά, με καυτηριασμό όλων των ορατών εστιών της πάθησης στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση. Έτσι, βοηθάμε στην αποκατάσταση της γονιμότητας και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας της ενδομητρίωσης σύμφωνα με διάφορες μελέτες είναι αρκετά υψηλά.
Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.