Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα από τα συνηθέστερα γυναικολογικά προβλήματα κατά την αναπαραγωγική ηλικία αλλά και την εφηβεία. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών κυμαίνεται περίπου στο 7%. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι οι διαταραχές της περιόδου και οι ανωμαλίες του κύκλου και τα αυξημένα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στον οργανισμό τους. Η σωστή διάγνωση όμως απαιτεί εμπειρία και γνώσεις πάνω στο θέμα και όχι επιπόλαιες διαπιστώσεις που οδηγούν σε μεγάλη παραπληροφόρηση.
Ορισμένοι μύθοι σχετικά με τις πολυκυστικές ωοθήκες που ακούγονται αρκετά συχνά είναι οι παρακάτω:
Όλες οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υπογονιμότητα
Φυσικά και δεν ισχύει. Καταρχήν, η γονιμότητα προϋποθέτει δυο μέρη: τον άνδρα και την γυναίκα. Ακόμα και μια γυναίκα με διαταραχή περιόδου με ελάχιστες ωορρηξίες το χρόνο, μπορεί με έναν “γόνιμο” σύντροφο να μείνει έγκυος. Από την άλλη πλευρά, αν η γυναίκα αδυνατεί να έχει ωορρηξία χρειάζεται ιατρική υποβοήθηση. Ακόμα και έτσι όμως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη
Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας
Αντιθέτως, το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εκτός από την υπογονιμότητα έχει και άλλες σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας και θα πρέπει να υπάρχει ειδική παρακολούθηση από το έμπειρο γυναικολόγος με εξειδίκευση πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, αρτηριακής υπέρταση, αλλά και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα. Επίσης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου.
Στις πολυκυστικές ωοθήκες δεν υπάρχει θεραπεία
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα έχουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο και μάλιστα με 3 βασικούς τρόπους:
-
Αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής
Ο συνδυασμός φυσικής άσκησης σε μέτρια ένταση για 3-4 φορές την εβδομάδα με βελτίωση της διατροφής (πολλά μικρά γεύματα, μεσογειακή διατροφή κ.α.) μπορεί να αυξήσει πάνω από 30% την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
-
Φαρμακευτική αγωγή
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η χορήγηση φαρμάκων που είτε α) αποκαθιστά τον κύκλο και σταθεροποιεί την περίοδο. Παράλληλα μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα των ανδρογόνων, την ακμή, την τριχοφυΐα και να προστατεύσουμε τη γυναίκα από τις πιθανές επιπλοκές.
-
Χειρουργική θεραπεία
Με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η επέμβαση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Πλέον η σύγχρονη προσέγγιση είναι το λαπαροσκοπικό “drilling” των ωοθηκών, δηλαδή τη δημιουργία μικρών οπών στην επιφάνεια τους. Η επέμβαση θεωρείται πλέον “ρουτίνας”, δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο και αρκεί λίγες ώρες νοσηλείας. Η αποτελεσματικότητά της ξεπερνά το 80%.
Με την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να βασίζεται στις προσωπικές ανάγκες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά και ανάλογα με τις προσωπικές ιδιαιτερότητες της, μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στις πολυκυστικές ωοθήκες.
Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό Αντικείμενο “Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών”