Τα ενδομήτρια σπειράματα (IUDs) / σπιράλ είναι μια γνωστή μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Πώς λειτουργεί το σπιράλ; Είναι αξιόπιστο; Τι χρειάζεται να ξέρω γύρω από αυτό;

 

endomitriospiral

 

Γενικές πληροφορίες για τα Ενδομήτρια Σπειράματα και οι προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση της μεθόδου

Η χρήση των ενδομήτριων σπειραμάτων (IUDs) αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης, με ασφάλεια και πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Η μέθοδος είναι αναστρέψιμη, έχει μακρά διάρκεια δράσης, και είναι εύκολη στην εφαρμογή. Το σπιράλ είναι μια συσκευή από μαλακό υλικό ή συνδυασμό του με μέταλλο που τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας, εύκολα με τοπική αναισθησία, από το γυναικολόγο στο ιατρείο.

 

Πλεονεκτήματα ενδομήτριου σπιράλ:

  • Έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, 99%, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τοποθετείται σωστά

  • Λειτουργεί άμεσα μετά την τοποθέτηση

  • Είναι αποτελεσματικό για αρκετά χρόνια (5)

  • Αποτελεί μια οικονομική λύση αντισύλληψης λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αποτελεσματικότητά του σε βάθος χρόνου

  • Αφαιρείται σε περίπτωση που η γυναίκα αλλάξει γνώμη ή θελήσει να προχωρήσει σε μια εγκυμοσύνη, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες σε σχέση με τη γονιμότητα

  • Είναι ασφαλές κατά την περίοδο του θηλασμού

  • Μπορεί να τοποθετηθεί μετά από αποβολή ή εξωμήτρια κύηση ή τοκετό

Μειονεκτήματα της μεθόδου είναι κυρίως το αίσθημα ξένου σώματος, η μικρή αύξηση της ποσότητας της περιόδου αλλά και ο πόνος που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση μετατόπισής του.

 

Ωστόσο, πολλές έρευνες προσπαθούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των ενδομήτριων σπειραμάτων.

 

1. Βελτιωμένα Σχέδια και Υλικά

Τα σπιράλ που κυκλοφορούν σήμερα διακρίνονται σε εκείνα που περιέχουν χαλκό, τα οποία έχουν σχήμα Τ, και στα ορμονικά σπιράλ που περιέχουν προγεστερόνη (Mirena).

Για το σπείραμα χαλκού, οι πρόσφατες βελτιώσεις στον σχεδιασμό στοχεύουν στη μείωση της ενόχλησης που μπορεί να αισθάνεται η γυναίκα κατά την τοποθέτηση και στη βελτίωση της συνολικής ανοχής.

 

2. Παράταση Χρόνου Χρήσης Σπιράλ

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα σπιράλ μπορούν να είναι αποτελεσματικά για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά νομίζαμε. Για παράδειγμα, αντί για τα πέντε χρόνια χρήσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά για έως και δέκα χρόνια, σε πρόσφατες μελέτες. Αυτή η παράταση της διάρκειας χρήσης μειώνει τη συχνότητα αντικατάστασης του σπιράλ αλλά και το κόστος.

 

3. Μη-Αντισυλληπτικά Οφέλη του Σπιράλ

Τα ορμονικά IUDs (με σταδιακή απελευθέρωση προγεστερόνης)  χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, εκτός από την αντισύλληψη, για τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και του πόνου της περιόδου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση. Η ορμόνη που απελευθερώνεται από αυτές τις συσκευές μπορεί να μειώσει σημαντικά την ροή αίματος, καθώς και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ορμονικά σπιράλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που προφυλάσσει το ενδομήτριο. Έτσι, λόγω της συνεχούς τοπικής απελευθέρωσης της προγεστερόνης από το σπιράλ ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται.

 

4. Εμπειρία Χρηστών και Προσβασιμότητα

Η καλύτερη εκπαίδευση των γυναικολόγων κάνει την τοποθέτηση του σπιράλ πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη για τη γυναίκα. Επίσης, προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της πρόσβασης στα ενδομήτρια σπειράματα έχουν καταστήσει αυτές τις συσκευές πιο προσιτές.

 

5. Μελλοντικές Κατευθύνσεις στην προσπάθεια βελτίωσης του Σπιράλ

Οι ερευνητές εξετάζουν βιοδιασπώμενα υλικά για τα ενδομήτρια σπειράματα (IUDs), τα οποία θα εξαλείψουν την ανάγκη για διαδικασίες αφαίρεσης. Ακόμη, η ανάπτυξη «έξυπνων» IUDs με αισθητήρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ειδοποιούν τους γυναικολόγους και τη γυναίκα για προβλήματα όπως η μετατόπιση του σπιράλ ή η αποβολή.

 

Συμπερασματικά, τα ενδομήτρια σπειράματα (σπιράλ) είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης με μεγάλη διάρκεια και συνεχίζουν να βελτιώνονται για την καλύτερη αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη άνεση της γυναίκας και ασφάλεια. Έτσι, οι γυναίκες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερες αλλά και πιο ποιοτικές επιλογές αντισύλληψης, απολαμβάνοντας το σεξ χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.